Abendland ylitti suurimmatkin odotukset

“Vaikuttava” oli sana, jota eniten toisteltiin IC-98:n näyttelyn, Abendland: tierras crepusculares, avajaisissa, eikä suotta: suomalaisen taiteilijaryhmän esillepano jätti yleisöön lähtemättömän vaikutuksen. Katsojat vietiin Turun portiikkiin, joka muuttuu ja rappeutuu ajan kuluessa, vuodenaikojen ja vuosien vaihtuessa. Yleisö pääsi kurkistamaan valtameren keskellä elävään, ulkopuolisista uhista kärsivään, yksinäiseen lintuyhteiskuntaan, ja koitti pysyä pinnalla laivan mastojen mukana meren hurjassa aallokossa. Vieraat kävivät näyttelyn läpi siitä hypnotisoituneina, ihastellen teosten laatua.

Kuva1: kuvakollaasi IC-98:n teoksista, still-kuvat

Avajaisiin osallistui itse taiteilijoiden, Suomen Madridin-instituutin johtajan, Auli Leskisen, ja Suomen suurlähettilään, Roberto Tanzi-Albin, lisäksi Madridin kaupungin taidevaltuuskunnan edustaja Pedro Corral, joka osoitti suurta mielenkiintoa näyttelyä kohtaan sekä korosti Madridin olevan avoin kaupunki, mitä juuri IC-98:n näyttelyn kaltaiset tapahtumat todistavat.

Abendland on taiteilijakollektiivi IC-98:n ensimmäinen yksityisnäyttely Espanjassa. Se esittää surumielisen kuvauksen aikakaudesta ihmisten jälkeisessä maailmassa. IC-98:n jäseniä vapaasti tulkiten, Abendland ei viittaa taloudellisen ja poliittisen painoarvon vähentymiseen länsimaissa tai sitä seuraavaan ideologiseen keskusteluun, vaan pikemminkin se on vertauskuvallinen katsaus ihmisaikakauden lopusta; siitä toivosta, että, kaikesta huolimatta, jonakin päivänä luonto voittaa. Tämä on nähtävissä erityisesti yhdessä näyttelyn teoksista: Näkymä vastarannalta.

IC-98:n ovat perustaneet vuonna 1998 Visa Suonpää ja Patrik Söderlund. Se kuuluu Suomen nykytaiteilijoiden ykkösnimiin ja on saanut tunnustusta sekä kotimaassaan että maan rajojen ulkopuolella. Vuonna 2015 taiteilijaryhmä edustaa Suomea Venetsian biennaalissa.

IC-98: Abendland
Conde Duque
c/ Conde Duque, 11 28015 Madrid
Näyttely avoinna: 31.1.-20.4.2014
ti-la klo 10-14 ja 17:30-21, su klo 10:30-14

Valikko