Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi

Sibelius
© Santeri Levas The Finnish Museum of Photography

Kuluvana vuonna 2015 vietetään kuuluisan suomalaisen säveltäjän Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivää. Jean Sibeliuksen kuuluisimpiin teoksiin lukeutuvat muun muassa Seitsemäs sinfonia, Finlandia ja Valse Triste.

Juhlavuoden aikana järjestetään monia konsertteja ulkomailla, myös Espanjassa. Sibeliuksen Kullervo-sinfonia kuullaan Barcelonan Auditoriossa 11. – 13.12.2015 ja 14.12.2015 Zaragozan Auditoriossa Barcelonan sinfoniaorkesterin tulkitsemana. Mukana tulkitsemassa ovat myös Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan laulajat (KYL) ja Akateeminen mieskuoro Psaldo, sopraano Tuija Knihtilä, baritoni Juha Uusitalo ja kapellimestari Ari Rasilainen.

Juhlavuotta juhlistetaan muun muassa järjestämällä Jean Sibelius -viulukilpailu, sävellyskilpailu, laulukilpailu, konferenssi ja festivaali. Juhlavuodeksi on julkaistu myös ”My Sibelius” – Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden juhlakirja.

Sibelius kasvoi suomenruotsalaisessa perheessä Hämeenlinnassa opetellen pianon soittoa ja viulunsoittoa. Sisarustensa kanssa hän soitti kamarimusiikkia ja sävelsi kamarimusiikkiteoksia jo kouluaikoinaan. Sibelius opiskeli viulunsoittoa Helsingin musiikkiopistossa sekä Berliinissä ja Wienissä. Myöhemmin Sibelius opetti musiikkikoulussa, orkesterikoulussa ja Helsingin yliopistossa. Nykyään hänen sinfoniansa ovat osa sinfoniaorkestereiden konserttiohjelmistoa eri puolilla maailmaa.

Sibelius-viulu
© Santeri Levas The Finnish Museum of Photography

Kun haluat tietää lisää Jean Sibeliuksen musiikista, sävellyksistä ja elämästä, tule tutustumaan instituutin kirjastoon. Kirjastostamme on lainattavissa Sibeliukseen liittyvää kirjallisuutta sekä cd-levyjä kuunneltavaksi. Hyllystämme löytyy luettavaksi muun muassa Erik Tawaststjernan kirjoittama Jean Sibeliuksen elämästä kertova viisiosainen kirjasarja. Kuunneltavaksi löytyy Sibeliuksen sävellyksistä tehtyjä tulkintoja muun muassa ”Jean Sibelius – Complete Youth Production for Violin and Piano”, ”Sibelius – Rarities”, ja La Unió Filharmònica d’Ampostan tulkinnasta nauhoitettu konsertti Palau de la Música Catalanassa.