Espanjalainen valokuvataiteilija Miguel Sbastida tulee Oulun seudulle residenssijaksolle työskentelemään. Sbastida saapuu Ouluun perjantaina 16.8. osana Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihanketta.
Hän ei ole käynyt Suomessa ennen ja odottaa Oulun-vierailultaan paljon. Sbastida tulee työskentelemään yhdessä Iiläisen valokuvataiteilija Antti J. Leinosen kanssa.
Leinonen oli jo residenssivierailulla Madridin lähellä Robledo de Chavelan kylässä keväällä. Silloin hän tutustui Sbastidaan, jonka kanssa hänen on tarkoitus jatkaa yhteistyötä nyt alkusyksystä.
«Minä ja Miguel käytämme hyvin erilaisia työskentelytapoja ja medioita, joten on kiinnostavaa nähdä, millaisen yhteisen synergian löydämme. Voi olla, että teemme itsenäisiä teoksia, jotka keskustelevat keskenään, mutta saatamme myös tehdä tiiviimpää yhteistyötä», Leinonen kertoi ennen residenssijaksoa.
Taiteilijoiden residenssit ovat osa Suomen Madridin-instituutin UOMA-projektia, joka on osa Oulu2026-kulttuurivuoden ohjelmaa ja jonka tavoitteena on yhdistää Suomea ja Espanjaa toisiinsa taiteen keinoin.
Miguel Sbastidan installaatioissa ja performansseissa keskeisinä elementteinä ovat luonnossa ilmenevät asiat, kuten kivet, kasvit ja jäätiköt. Hän on Iissä Artbreak-residenssissä 16.8.-3.9.
Leinosella on meneillään Pyynti-näyttely Suomen Madridin-instituutin galleriassa Madridin keskustassa. Näyttely on osana tunnettua PHotoESPAÑA-valokuvafestivaalia. Näyttelyn aukioloa pidennettiin 6.9. asti sen suuren suosion takia.
Madridin-instituutti tekee yhteistyötä Oulu2026-hankkeen ja oululaisten ja espanjalaisten taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden kanssa jo tänä vuonna. Yhteistyö ja residenssit jatkuvat vuosina 2025–2026, ja projekti huipentuu näyttelyihin sekä Oulussa että Madridissa vuonna 2026.
«Tavoitteena on, että residensseihin valitut suomalaiset ja espanjalaiset taiteilijat tekevät työtä sekä itsenäisesti että yhdessä. He voivat oppia toisiltaan ja kehittää omaa osaamistaan samalla kun voivat ammentaa uutta inspiraatiota eri kulttuureista. Tarkoituksena on luoda kestäviä siltoja maidemme välillä, varsinkin Oulun seudulla ja ruraalimmassa Espanjassa. Oulu2026:n kantava teema on kulttuuri-ilmastonmuutos, joka resonoi myös Espanjassa», kertoo Suomen Madridin-instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg.
Suomen Madridin-instituutti tekee residenssi- ja näyttelyohjelmaa paitsi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin kanssa, myös madridilaisen kulttuuriyhdistyksen Hug Culturen ja Robledo de Chavelassa sijaitsevan ISLA-residenssihankkeen kanssa. ISLA-hankkeen takana ovat muun muassa galleristi Lucía Mendoza sekä Blanca de la Torre, joka kuratoi Helsinki Biennaalia 2025 yhdessä HAMin näyttelypäällikkö Kati Kivisen kanssa.