Saamelaiskulttuuria Madridissa

Suomen Madridin-instituutti täyttyy väreistä Iria Čiekča Schmidtin taidenäyttelyn Dánsun Stuora Loddái – Danza a la Gran Ave myötä torstaina 2. helmikuuta 2012. Näyttely on yleisölle avoinna 3. helmikuuta – 22. helmikuuta 2012.

Iria Čiekča Schmidt on Enontekiöltä kotoisin oleva saamelaistaiteilija. Hän on erikoistunut etnisyyteen taiteessa ja ammentaa inspiraatiota saamelaisjuuristaan. Čiekča Schmidtin työt kuvaavat saamelaismytologiaa, luonnonuskontoja ja samaani-kulttuuria. Näiden paikallisten ominaisuuksien lisäksi taiteilija on kiinnostunut muista kulttuureista ja alueista. Matkustaessaan Afrikassa taiteilija on tutkinut paikallisia luonnonuskontoja ja voodoota, joista löytyy samanlaisuuksia saamelaiskulttuurin kanssa. Näin työt keskustelevat syvällisesti universaalien ja paikallisten näkemysten välillä.

Suomen Madridin-instituutin näyttelysalissa esillä olevat taideteokset sekoittavat luonnonvärejä ja hehkua ja luovat mielikuvia lappilaisesta nuotiosta. Näin töistä heijastuu taiteilijan intohimo hänen synnyinpaikkaansa kohtaan. Samalla työt tuovat esiin lappilaisia perinteitä sekä näyttävät aseman ja kunnioituksen, joita alkuperäiskansat antavat luonnolle ja eläimille. Hennosti revontulien lailla kulkevien abstraktien muotojen kautta työt jättävät myös paljon tilaa katsojan mielikuvitukselle.

Čiekča Schmidtillä on laaja taidekoulutus eri yliopistoista ja taideinstituuteista, ja hän on opiskellut Suomessa, Meksikossa ja Tanskassa. Taiteilijana hän on hyvin monipuolinen; hänen tuotantonsa sisältää sekä maalauksia, graafista tekniikkaa, installaatioita sekä valokuvia. Hänen työnsä ovat saaneet huomiota näyttelyissä eri puolilla maailmaa.

Taidenäyttely sijoittuu tarkoituksellisesti helmikuulle, jolloin vietetään saamelaisten kansallispäivää (6.2). Saamelaiskulttuurista kiinnostuneille Instituutin kirjastossa on myös lainattavana kirjoja aiheesta.

Dánsun Stuora Loddái – Danza a la Gran Ave
Näyttelyn avajaiset 2. helmikuuta 2012 klo 20:00 h
Näyttely on yleisölle avoinna:
3. helmikuuta 2012 – 22. helmikuuta 2012
Maanantaista perjantaihin, 10-14 ja 16-20

Valikko