Musta jää

Musta jää on vaarallista, koska sitä on vaikea erottaa asvaltista ja siihen on siksi helppo liukastua. Vaara vaanii myös Petri Kotwican elokuvassa Musta jää, joka on instituutin kuukauden elokuva.
.
Musta jää on jännitteellinen draama mustasukkaisuudesta ja kommunikaation puutteesta. Saaralle (Outi Mäenpää) selviää, että hänen miehensä Leo (Martti Suosalo), arkkitehti ja yliopiston lehtori pettää häntä nuoren opiskelijatytön, Tuulin (Ria Kataja) kanssa. Saara ja Leo eivät kykene selvittämään asioita ja pukemaan tunteitaan sanoiksi. Saara ei pysty jättämään tapahtunutta taakseen ja päättää etsiä tytön käsiinsä kostaakseen tälle. Sitä varten hän ryhtyy tytön ystäväksi, ja seuraukset ovat ennalta-arvaamattomat. Molemmat naiset ovat vahvoja, kun taas heidän rakkautensa kohde Leo on heikko eikä tiedä, mitä tahtoo.
.
Elokuvaa kantavat loistavat, todentuntuiset dialogit, jotka ovat ohjaaja-käsikirjoittaja Petri Kotwican käsialaa. Niitä tukee erinomainen näyttelijäntyö; roolisuoritukset ovat hillittyjä ja kaupalliselle suomalaiselle elokuvalle tyypilliset ylilyönnit loistavat poissaolollaan. Mustan jään näennäinen rauha korostaa tuskallista paljastusta, joka on tarinan keskiössä. Tunteet kuumenevat, ja katsojaa piinaa kautta elokuvan tunne, että jotain vakavaa on tapahtumassa. Elokuvan kylmä, tumma värimaailma ja karu kauneus luovat omalta osaltaan jännittynyttä tunnelmaa, joka aika ajoin kärjistyy uhkaavaksi. Lumoavan alkuperäismusiikin on säveltänyt Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen, ja tunnuskappaleen Black Ice laulaa Hanna Pakarinen.
.
Musta jää voitti kaikkiaan kuusi Jussia, muun muassa parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan käsikirjoituksen palkinnot.
.
Elokuva on ehdottomasti näkemisen arvoinen, ja se on saatavilla instituutin kirjastosta!
Valikko