Minna Canth, realisti ja naisten oikeuksien puolustaja

Minna CanthTänään tiistaina 19.3. vietämme Minna Canthin päivää, eli tasa-arvon päivää. Suomessa valtion laitokset ovat liputtaneet Minna Canthin syntymäpäivän kunniaksi vuodesta 2003 lähtien, ja yleiseksi liputuspäiväksi se tuli vuonna 2007.

Minna Canth (1844-1897) oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka ei ujostellut esittää radikaalejakaan ajatuksia julkisesti. Hän kirjoitti novelleja, romaaneja ja näytelmiä, ja häntä pidetään ensimmäisenä nykysuomalaisen kirjailijana ja realistisen kirjallisuuden uranuurtajana. Yhteiskunnallisesti kantaaottavien teostensa myötä Minna Canthista tuli tärkeä tasa-arvon lähettiläs ja eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Hän oli yksi suomenkielisen koulutuksen pioneereja ja edisti naisten asemaa Suomessa uusien koulutusmahdollisuuksien avulla.

Canth kirjoitti elämänsä aikana parisenkymmentä teosta, joiden lisäksi vielä runsaasti lehdissä julkaistuja novelleja ja artikkeleita. Hän oli realisti, jonka teoksissa voi nähdä vaikutteita Tolstoi, Ibsenin, Zolan ja Strindbergin töistä. Canthin teosten pääosissa ovat usein köyhät, työväki, naiset ja muut vähempiosaiset. Erityisesti hän käsitteli työväenluokan naisten asemaa ja siihen liittyviä epäkohtia. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Työmiehen vaimo (1885), joka kritisoi avioliiton miesvaltaisuutta ja alkoholin käyttöä. Näytelmä on myös Canthin radikaalein ja yhteiskuntakriittisin teos, joka herätti laajaa keskustelua ja muutti yhdessä hänen muiden teostensa kanssa Suomea sellaiseksi, jona sen tänä päivänä tunnemme.

Minna Canthia ja hänen aikanaan radikaaleja ajatuksiaan siis muistamme tänä päivänä. Hyvää tasa-arvon päivää kaikille!