Madridin CentroCentro avaa ikkunan designpääkaupunki Helsinkiin

Kuva: Jussi Tiainen

Osana World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden kansainvälisiä satelliittitapahtumia Suomen Madridin-suurlähetystö, Suomen Madridin-instituutti sekä Madridin kaupungin kulttuurikeskus CentroCentro järjestävät Madridissa näyttelyn Encuentros // Kohtaamisia, jonka tarkoituksena on korostaa palvelumuotoilun tärkeyttä kaupunkilaisille suunnattujen palvelujen ja  julkisten tilojen suunnittelussa.

Näyttelyn avajaisia juhlitaan 19. kesäkuuta ja se on avoinna yleisölle 14. lokakuuta asti. Näyttely esittelee innovatiivisia projekteja eri aloilta. Projektit liittyvät kulttuuriin, koulutukseen ja kommunikaatioon sekä liikkuvuuteen ja hyvinvointiin, ja ne on toteutettu Helsingissä. Näyttelyssä nähdään lisäksi kahden valokuvaajan, helsinkiläisen Jussi Tiaisen ja espanjalaisen Asís G. Ayerben, valokuvakokoelma, joka koostuu heidän Helsingissä ja Madridissa ottamistaan kuvista. Kokoelman valokuvat herättelevät pohtimaan alati muuttuvaa kaupunkiympäristöämme.

Mitä on palvelumuotoilu?
Palvelumuotoilu kaupunkisuunnittelun yhteydessä tarkoittaa muotoilun metodien hyödyntämistä palvelujen, tuotteiden, organisaatioiden ja infrastruktuurien parantamisessa tai kokonaan uusien ratkaisujen suunnittelussa. Palvelumuotoilun avulla kehitetyt palvelut ovat kaupunkilaisten näkökulmasta saavutettavampia, helppokäyttöisempiä, joustavampia sekä miellyttävämpiä. Suunnitteluprosessissa ennen kaikkea käyttäjien kokemukset ja ympäristö nostetaan kehittämisen keskiöön ottamalla kaupunkilaiset tiiviisti mukaan heidän elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Näin voidaan kehittää palveluita, jotka vastaavat käyttäjien todellisia tarpeita.

Encuentros // Kohtaamisia esittelee yhteensä 15 erilaista projektia, joissa on kehitetty innovatiivisia konsepteja liittyen muun muassa terveydenhuoltoon, yliopistomaailmaan, liikenneratkaisuihin, urbaaneihin festivaaleihin sekä kokonaan uusiin työtapoihin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Maailman designpääkaupunki
World Design Capital on teollisen muotoilun maailmanjärjestön International Council of Societies of Industrial Designin (Icsid) jakama nimitys.  Icsid jakaa joka toinen vuosi tunnustuksen yhdelle kaupungille designin sosiaalisesta, kulttuurisesta ja taloudellisesta hyödyntämisestä. Järjestön päämääränä on tarjota ja jakaa keinoja, joiden avulla kansalaiset voivat osallistua lähiympäristönsä kehittämiseen. Vuoden 2012 designpääkaupunkina Helsinki seuraa Torinoa (2008) ja Soulia (2010). Tällä kertaa mottona on ”Embedding Design in Life”.

Observatorio Ciudad 21
Encuentros // Kohtaamisia -näyttelyn kuraattorina toimii Antti Pitkänen yhdessä Aalto Design Factoryn kanssa. Projekti avaa samalla Observatorio Ciudad 21 -tilan, jonka kansainvälisen ohjelman kautta CentroCentro haluaa tuoda esiin kaupunkisuunnittelun parhaita käytäntöjä ja kaupunkilaisten kokemuksia.

Encuentros // Kohtaamisia avaa Observatorio Ciudad 21 -tilan, joka on omistettu kaupunkisuunnittelun parhaisiin käytäntöihin keskittyneelle ohjelmalle. Tällä ohjelmalla kulttuurikeskus suuntaa katseensa ulospäin edistääkseen keskustelua ja kokemusten vaihtoa muiden suurkaupunkien kanssa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Observatorio Ciudad 21, joka sijaitsee CentroCentron ensimmäisessä kerroksessa, haluaa toimia monenlaisten aktiviteettiensa kautta tilana, joka tarjoaa mahdollisuuden urbaaniin elämään ja kulttuuriin liittyvien ideoiden pohdiskeluun.

Encuentros//Kohtaamisia
Avajaiset 19.6. klo 19
Avoinna yleisölle 20.6.–14.10.2012
CentroCentro Cibeles de Cultura y Ciudadanía 5CS
Plaza Cibeles, 1
Madrid, Espanja
Vapaa pääsy

Valikko