Suomen Madridin-instituutin keskeisenä toiminta-ajatuksena on tehdä suomalaista kulttuuria tunnetuksi espanjan- ja portugalinkielisessä maailmassa sekä edistää molemminpuolista yhteydenpitoa alan toimijoiden kesken.  Aktiviteetit, jotka on toteutettu joko itsenäisesti tai yhteistyössä julkisten tai yksityisten organisaatioiden kanssa ovat luonteeltaan kovin erilaisia. Kirjallisuus, visuaalinen taide, muotoilu ja arkkitehtuuri ovat vain yksi osa-alue, joka on muodostanut osan Instituutin tapahtumaohjelmistoa sen perustamisesta lähtien. Instituutin tavoitteena on edistää kulttuurien välistä toimintaa ja luoda siltoja tulevaisuuden yhteistyötä varten.

Tässä tapauksessa Instituutti on tehnyt kulttuurinvaihtosopimuksia erilaisten tahojen kanssa, kuten Cádizin kaupungin ja Extremaduran hallintoalueen kanssa, tavoitteenaan lisätä paikallisen taiteen esilläoloa ja kannustaa taiteilijoiden liikkuvuutta. Instituutti on myös osana Euroopan unionin tukemaa eurooppalaisten kulttuurisuhteiden verkostoa nimeltään EUNIC, jonka tarkoituksena on vahvistaa eurooppalaisten toimijoiden välistä yhteistyötä kulttuurin ja kielenoppimisen parissa.

Lisäksi Instituutti kuuluu Espanjan Team Finland -verkostoon yhdessä Suomen suurlähetystön, Finpron, VisitFinlandin ja kauppakamarin kanssa; Portugalissa vuorostaan Instituutti tekee yhteistyötä suurlähetystön ja Finpron kanssa. Team Finland- verkoston toimintatavoitteena on tiivistää yhteistyötä suomalaisten tekijöiden välillä, tässä tapauksessa siis edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, kulttuurivientiä ja tiedeyhteistyötä ja edistää kuvaa Suomesta maailmalla.