Sauna ja Kenneth Bambergin valokuvat ovat Instituutin suomalainen panos PHotoEspaña-valokuvafestivaalille. Sauna Sessions esitetään installaationa Madridin kasvitieteellisessä puutarhassa 16.6. sekä näyttelynä Suomen Madridin-instituutissa. Näyttely avataan perjantaina 15.6. instituutin uusissa tiloissa ja se on esillä 15.8. saakka. Molemmat tapahtumat vievät katsojan osaksi saunan maailmaa ja sen intiimiyttä.

Valokuvillaan, jotka näyttävät alastoman miehen voiman, identiteetin ja intiimiyden, Bamberg yhdistelee tilan luonnollisia elementtejä. Sauna Sessions jatkaa Bambergille tyypillistä maskuliinisuuden tutkimista eri näkökulmista sekä esittelee suomalaista saunaperinnettä aidoimmillaan miehistä otettujen potrettien kautta. Suomalaisille sauna on pyhä paikka, jonne mennään rauhoittumaan ja usein myös miettimään elämän suuria kysymyksiä; tämä saunan ydinmerkitys tulee esille myös Bambergin kuvissa. Sauna sessions näyttää miehet aidoimmillaan, rehellisinä omina itsenään.

Kenneth Bambergilla (Ahvenanmaa, 1981) on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Bambergin kuvia on ollut esimerkiksi Quebecissä Galleria VU:ssa, Kööpenhaminan Kansallismuseossa ja Zürichissä Winterhurin valokuvamuseossa. Tämän lisäksi Bamberg on voittanut lukuisia palkintoja ja apurahoja, mukaan lukien kolmen vuoden työskentelyapurahan.

Sauna Sessions (näyttely)
Kenneth Bamberg
Avajaiset: 15.6. kello 19.00
Näyttely: 16.6.-15.8.2018
Suomen Madridin-instituutti
Mercado de San Antón
C/Augusto Figueroa 24, 2. kerros, 28004 Madrid

Sauna Sessions (installaatio) PhotoEspaña
Kenneth Bamberg
16.6. kello 22.00-00.30
Kasvitieteellinen puutarha
Puerta del Rey
28014 Madrid

Suomalaista videotaidetta on esillä 8.6. –26.8. Espacio de Arte Contemporáneossa (EAC) Uruguayn Montevideossa. Suomen Madridin-instituutti ja AV-arkki toteuttavat projektin yhdessä EAC:n kanssa.

Kaikki Montevideoon esille tulevat työt ovat naistaiteilijoiden, jotka ovat joka suomalaisia tai ovat asuneet Suomessa pitkään. Työt on valinnut EAC:n johtaja Fernando Sicco AV-arkin instituutille kuratoimasta koosteesta sekä AV-arkin valikoimasta. Siccoa kiinnostaa töissä eritoten naistaiteilijoiden erilaiset tyylit sekä lähestymistavat.

Työt ovat:
Salla Myllylä: Vapautetut (2016)
Elena Näsänen: The Spell (2011)
Sari Palosaari: Showerama (2006)
Ewa Górzna / Rearranged / (2014)
Sasha Huber / Haïti Chérie (2011)

Suomalaista videotaidetta
8.6. –26.8.2018
Espacio de Arte Contemporáneo
Arenal Grande 1929
11800 Montevideo

Suomalainen kirjailija ja ohjaaja Saara Turunen vierailee kesäkuussa Buenos Airesissa Festival Internacional de Dramaturgia -festivaalilla. Hänen kirjoittamansa Tavallisuuden aave (Fantasma de la normalidad, käännös Luisa Gutiérrez Ruiz) saa siellä ensi-iltansa 7.6.

Tuotanto sekä Turusen vierailu festivaalilla toteutetaan yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin, Nordic Drama Cornerin, Theatre Info Finland – TINFOn sekä Festival Internacional de Dramaturgian kanssa.

Ensi-ilta 7.6.2018 klo 20
Näytökset festivaalilla 13. ja 14.6.2018 klo 20
Muut näytökset keskiviikkoisin ja torstaisin 21.–28.6.2018 klo 20
Paikka: El Cultural San Martín Sala Alberdi
Liput 120–160 pesoa

Suomen Madridin-instituutti ja latinalaisamerikkalaisen elokuvan festivaali Cinemaissí yhdistävä voimansa järjestääkseen 8.-10.6. elokuvafestivaalin, joka tuo esille naiselokuvantekijöiden teoksia, jotka luovat yhteyden Suomen ja Latinalaisen Amerikan välille.

Elokuvafestivaali ”Naisten sana” esittelee kolme suomalaisten ja latinalaisamerikkalaisten tahojen yhteistyönä tuotettua dokumenttielokuvaa, jotka ovat kaikki naisten ohjaamia, ja jotka käsittelevät naisten voimaantumista, identiteettiä, johonkin kuulumista ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sukupuolen näkökulmasta.

Elokuvat esitetään instituutin tiloissa Madridissa San Antónin kauppahallissa, ja ohjelma täydentyy keskusteluilla sekä live-musiikilla. Cinemaissin johtajan Diego Ginartesin vierailu on saanut tukea AVEK:lta.

Ohjelma:
Perjantai 8.6.
19:00 Elokuva Maa sisälläni
20:15 Tauko ja viiniä
20:30 Keskustelu Álcala de Henaresin elokuvafestivaalin kansainvälisen koordinaattorin Annette Scholzin ja CIMA Mentoring-projektin johtajan ja johtavan tuottajan Adriana Hoyosin kanssa, sekä Cinemaissín johtaja Diego Ginartes.

Lauantai 9.6.
19:00 Elokuva Batallas íntimas
20:30 Tauko ja viiniä
20:45 Keskustelutilaisuus (puhujat ilmoitetaan myöhemmin)

Sunnuntai 10.6.
19:00 Elokuva Tango Suomi
20:30 Tauko ja viiniä
20:45 Yhtye ContraTango soittaa argentiinalaista tangoa

Naisten sana (Palabra de mujer: voces femeninas en un cine sin fronteras)
8-10.6.2018
Suomen Madridin-instituutti
Mercado de San Antón
C/ Augusto Figueroa, 24, 2 planta
28004 Madrid
Yhteistyössä:
Cinemaissí – Latin American Film Festival – Helsinki
Suomen Madridin-instituutti
VAPAA PÄÄSY

Suomen Madridin-instituutti aloittaa 1. toukokuuta toimintansa uusissa tiloissa: Madridin keskustassa sijaitsevassa Mercado de San Antónissa. Instituutin ja sitä ylläpitävän säätiön haluavat tulla lähemmäksi ihmisiä ja perustaa tilan, joka toimi Suomen käyntikorttina Madridin keskustassa.

Instituutti järjestää edelleen kattavan kirjon kulttuuri- ja tiedetapahtumia kaiken tyyppisille yleisöille. Uuden instituutin ensimmäinen tapahtuma on kirjaillija Petri Tammisen Rikosromaanin espanjankielisen käännöksen esittely 24. toukokuuta.

Ja syksyllä vielä… suuret avajaiset!

Tervetuloa!

«Suomalainen huumori on kuin tryffeli: sen löytämiseen tarvitaan sika» – Petri Tamminen

Suomen Madridin-instituutilla on ilo esitellä yksi Suomen kiinnostavimmista nykykirjailijoista: Petri Tamminen. Tammisen hehkutettu parodia dekkareista Rikosromaani on vihdoin käännetty espanjaksi otsikolla Novela negra (kustantamo Meettok, käännös Luisa Gutiérrez).

Kyse on parodiasta, jossa etsivä ja rikollinen leikkivät kissaa ja hiirtä. Samaan aikaan Tamminen, uskollisena tyylilleen, kuvailee suomalaisen miehen mielenmaisemaa ja ajatuksia. Näin ollen, kirja on paljon muutakin kuin vain parodiaa; se pohdiskelee nyky-yhteiskuntaa, yksinäisyyttä ja jokapäiväisen elämän jatkuvaa muutosta.

Tämä lyhyen proosan ja lakonisen huumorin pioneeri aloitti kirjailijanuransa vuonna 1994 teoksella Elämiä. Hän on myös voittanut useita palkintoja ja nauttii maailmanlaajuista arvostusta kirjallisuuden ystävien kesken. Teoksellaan Enon opetukset (2006) Tamminen oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi ja kaksi vuotta sitten hän voitti Otavan kirjasäätiön Veijo Meri-palkinnon. Tammisen kirjoja on taas käännetty muun muassa englanniksi, saksaksi ja japaniksi.

Juhliakseen espanjankielistä julkaisua Novela negraa, Instituutti, Suomen Madridin-suurlähetystö, kustantamo Meettok ja FILI järjestävät avoimen yleisötilaisuuden 24. toukokuuta, jossa kirjailija puhuu teoksestaan, mutta myös siitä, miten se kuvastaa joitain suomalaisen kulttuurin erikoispiirteitä.

Novela negran esittelytilaisuus on myös ensimmäinen tapahtuma jonka Instituutti järjestää uudessa toimipisteessään San Antónin kauppahallissa.

Petri Tamminen esittelee teoksensa Rikosromaanin espanjankielisen käännöksen
24.5.2018 kello 19:30
Suomen Madridin-instituutti
Mercado de San Antón
Calle de Augusto Figueroa, 24, 2. kerros
28004 Madrid
VIDEO

Suomalainen puurakentaminen on hyvin edustettuna Concéntrico-festivaaleilla. Nyt on ainutkertainen mahdollisuus päästä lämmittelemään perinteiseen suomalaissaunaan mielenkiintoisessa miljöössä.

Suomen Madridin-instituutin designsauna suuntaa seuraavaksi Concéntrico-festivaaleille Logroñoon. Concéntrico on kansainvälinen korkeatasoisen arkkitehtuurin ja designin festivaali, jota juhlitaan La Riojan provinssin pääkaupungissa 27. huhtikuuta – 1. toukokuuta. Festivaali tarjoaa laajan kattauksen installaatioita, näyttelyitä, tapaamisia, aktiviteetteja ja performansseja ympäri kaupunkia. Concéntrico on kaikille avoin tapahtuma, josta löytyy arkkitehtuuria ja designiä jokaiseen makuun.

Yksi suomalaisille varmasti mieluisa kohde on espanjalaisarkkitehti Jairo Rodríguezin Suomen Madridin-instituutille suunnittelema suomalainen sauna. Rodríguez on erikoistunut pohjoismaiseen tyyliin arkkitehtuurissaan. “Pääajatuksena tälle projektille oli antaa kokonaisvaltainen saunakokemus, joka stimuloi mahdollisimman montaa aistia”, kertoo Rodríguez. Hän on panostanut saunan yksityiskohtiin ja käyttänyt valmistusmateriaalina suomalaista kuusta.

Festivaalin saunalle erikoista on sen periskooppimainen muoto ja suurikokoinen ikkuna, josta voi ihailla Hotelli Albergue de Peregrinosin terassille aukeavaa näkymää. Saunan sijainti hiljaisella terassilla on täydellinen rentouttavaa löylyä hakevalle. Sauna on varattavissa yksityishenkilöille festivaalin aikana klo 11-12, jonka jälkeen se palvelee Santiago de Compostelaan matkalla olevia pyhiinvaeltajia 20. toukokuuta asti.

Suomalainen sauna
Concéntrico-festivaali
Patio del Albergue de Peregrinos
Sisäänkäynti Travesía del Palacion kautta
27.4. – 1.5.2018, klo 11-12
Varaukset: info@concentrico.es
2. – 20.5.2018 sauna pyhiinvaeltajien käytössä
Visit Finland on tukenut saunan matkaa.

Huhtikuun 20. päivänä Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin suurlähetystöt sekä Suomen Madridin-instituutti juhlivat Kirjojen yötä dramatisoidulla luennolla pohjoismaisista teoksista, joissa vahvat ja rohkeat naiset ovat pääosassa.

Barlovento-teatteriryhmä tuo eloon neljä tarinaa eri aikakausilta ja tekijöiltä.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy niin kauan kuin paikkoja riittää.

Kirjojen yö
20.4.2018
Klo 9:30-20:30
Librería Tierra de Fuego
Trav. Conde Duque, 3
28015 Madrid

Videotaiteilija Mika Taanila on yksi suomalaisen videotaiteen vahvimmista nimistä. Taanila on tehnyt yli kaksikymmentä pääteosta kahden viime vuosikymmenen aikana, saapuen seuraavaksi La Neomudéjar -taidekeskukseen Madridissa 10. toukokuuta – 29. heinäkuuta 2018 teosvalikoimalla Partial Head Clog. Tämä audiovisuaalinen näyttely on yksi kauden ensimmäisistä Suomen Madridin-instituutin järjestämistä tapahtumista.

Pohjoismainen huumori, retro-futuristinen estetiikka sekä kiinnostus teknologiaan ja elektroniseen musiikkiin ovat teemoja, joita Taanila käyttää hyväkseen kertoessaan oivaltavia tarinoita, jotka usein kuvaavat tieteen epäonnistumista yrittäessään rakentaa parempaa tulevaisuutta.
Taanila tutkii tieteen ja teknologian välistä suhdetta, kehitystä ja tulevaisuutta, ja hänen teoksensa aaltoilevat dokumenttien, avantgarden ja visuaalisten taiteiden välillä.

Hänen töitään on esitetty niin suurissa kansainvälisissä näyttelyissä, kuten Venetsian biennaalissa (2017), kuin myös yksittäisissä näyttelyissä Kiasmassa (2013 -14), St. Louisin nykytaiteen museossa (2013) ja TENTissä Rotterdamissa (2013). Taanilan elokuva Atomin paluu näytettiin Toronton elokuvajuhlilla 2015, ja Mannerlaatta Berliinin elokuvajuhlilla 2016.

Espanjassa Taanilan teoksia on näytetty muun muassa Reina Sofían museossa (2006) ja La Casa Encendidassa (2014).

Partial Head Clog – Mika Taanila
10.5.-29.7.2018
La Neomudéjar
Calle de Antonio Nebrija, s/n
28007 Madrid
Avajaiset: 10.5.2018 klo 18
VIDEO

11.5.2018 klo 20
Screening 1
Optical Sound
Future is not what it used to be
Sommerreise

12.5.2018 klo 20
Screening 2
A Physical ring
Tectonic Plate

 

Kuva: AV-arkki

Videotaiteilija Mika Taanila on yksi suomalaisen videotaiteen vahvimmista nimistä. Taanila on tehnyt yli kaksikymmentä pääteosta kahden viime vuosikymmenen aikana, saapuen seuraavaksi La Neomudéjar -taidekeskukseen Madridissa 10. toukokuuta – 29. heinäkuuta 2018 teosvalikoimalla Partial Head Clog.

Miten teoksesi syntyy?
Jokaisen teoksen synty on erilainen. Yleensä ideat lähtevät hetken mielijohteesta hyvin intuitiivisesti. Suurin osa ideoista unohtuu samana päivänä eikä johda sen pidemmälle. Jos huomaan miettiväni jotain ideaa yli viikon verran, yleensä se on hyvä merkki siitä, että teosta kannattaa lähetä viemään eteenpäin.

Onko sinulla toistuvia teemoja?
Taiteilijan on vaikea määritellä omia teemojaan. Usein ajattelen, että en minä tiedä mistä näissä teoksissa on kysymys, minä vaan teen näitä. He heh. Jotain tiettyjä toistoja aihepiireissä ja ideoissa varmaan on toki nähtävissä, totta kai. Olen tehnyt monia teoksia, joissa tekno-utopiat ja niiden hauraus ovat keskiössä. Teknologia on jännittävä metafora ihmismielen koukeroille ja arvoille joiden varassa haluamme elää.

Monissa teoksissasi on niin kuin futuristinen tai retro B movie estetiikka, jotenkin haaleita kuvia…
Useat teoksistani ovat tietyllä tavalla historiaa käsitteleviä, ne katsovat ajassa taaksepäin. Varsinainen nostalgia tai retroilu ei minua kuitenkaan kiinnosta. En usko että ns. ”ennen asiat olivat paremmin.” Tasapainottelu lähihistorian ja futurismin kanssa on kiehtovaa: katsomalla esimerkiksi 30 vuotta taaksepäin, voimme ajatusleikkinä katsoa samaan aikaan nykyhetkestä 30 vuotta eteenpäin, kuten Futuro-elokuvassa tapahtui. Kuten tein elokuvaa Erkki Kurenniemestä, ajattelin vuoden 2048 katsojaa.

Mikä on huumorin rooli teoksissasi?
Huumori nykytaiteessa on vaikea laji. Ilman muuta yritän pitää sen mukana, mutta aina yllätyn siitä mikä kenenkin mielestä on ns. hauskaa.

Voisitko kuvailla Madridissa olevan näyttelyn taustaa?
Näyttely Partial Head Clog sisältää teoksia, joiden yhdistävä linkki on muisti ja muistiteollisuus. Mukana on omasta henkilöhistoriastani kumpuavia fotogrammeja, joissa olen tuhonnut vanhoja videokasettejani muistipelin kaltaisella ajatuksella. Niiden seurana on kolme videoteosta, jotka myös käsittelevät elokuvallista muistia. Mitä tapahtuu kun kuuluisasta klassikkoelokuvasta otetaan pois sen tärkein elementti? Minkälainen luurankomalli silloin jää jäljelle? Tällaiset asiat kiinnostavat minua. Tavoittelen sitä, että katsojalle jää paljon tilaa täydentää teos. Näyttelyn nimi tulee eräästä kohtauksesta videotoksessa Verbranntes Land. Tuo teos käsittelee VHS-formaatin toimintaperiaatetta. Mielessäni analoginen magneettinauha rinnastuu ihmisen muistiin. On siunaus, että meidän ei onneksi tarvitse muistaa kaikkea.

Onko espanjan kielisessä maailmassa kiinnostavia videotaitelijoita ja keitä suomalaisia taiteilijoita suosittelisit espanjalaiselle yleisölle?
Eräs suosikkitaiteilijani tällä hetkellä on meksikolainen Manuela de Laborde. Hän työskentelee filmin ja videon parissa. Viime vuonna esitin hänen elokuvansa As Without So Within Sodankylän elokuvajuhlilla ja nyt toukokuussa Manuela on mukana Oberhausenin lyhytelokuvajuhlille kokoamassani Conditional Cinema -kokonaisuudessa. Suomessa on tällä hetkellä aktiivisessa vaiheessa monia inspiroivia liikkuvan kuvan tekijöitä, kuten vaikkapa Maija Blåfield, Anssi Kasitonni, Jonna Kina, IC-98, Sami ja Juha van Ingen, Saara Ekström.

Julkaisuvapaa Suomen Madridin-instituutin luvalla