Suomen Madridin-instituutti tuo syksyllä nuoren valokuvataiteilija Christoffer Relanderin teoksia ensimmäistä kertaa Espanjaan ja Portugaliin.

Relanderin vuosi sitten alkanut projekti leikkii ajatuksella, että kunnianhimoinen keräilijä tallentaa oman ympäristönsä suureen kokoelmaansa. RelanderinJarred&Displaced -näyttelyssä valokuvat Suomen maaseudusta ovat päätyneet lasipurkkeihin.Suurin osa maisemista on Relanderin lapsuudenkulmilta Tammisaaresta. Kuvat ovat levollisia ja rauhallisia, ja purkit täyttyvät nostalgiasta.

Eteläeurooppalaisten silmissä luontomaisemat vaikuttavat eksoottisilta – ne vaihtelevat metsätähdistä lumella peittyneisiin puutaloihin. Valokuvateosten maisemat eivät ole pelkästään ikoneita Suomesta keskellä 100-vuotisjuhlintaa, vaan ne edustavat myös ruotsinkielistä vähemmistöä,Suomen historiallista perintöä.

Päällekkäisvalotusta käyttäen Relander onnistuu manipuloimaan kuvia kameralla, eikä kuvankäsittelyohjelmia, kuten Photoshopia, ole käytetty. Kaksoisvalotuksella kuvat muodostuvat kahdesta päällekkäisestä otoksesta. Kaikki kaksoisvalotukset toteutetaan keskikoon filmillä, jotka Relander kehittää ja skannaa itse.

Christoffer Relander (s. 1986) on palkittu suomalainen valokuvataitelija. Relanderilla on ollut näyttelyitä niin New Yorkissa kuin Venäjällä, ja hän on esimerkiksi arvostetun PX3-kilpailun voittaja maisemakategoriassa vuonna 2016. Relander on tehnyt projekteja muun muassa Adoben, Nikonin, Oxford Pressin ja Metsäteollisuuden kanssa. Lisäksi Relanderin töitä on julkaistu tunnetuissa sanomalehdissä ja julkaisuissa, kuten The Guardian, LA Times, Huffington Post ja China Daily.

Valokuvanäyttely on instituutin syksyn ensimmäinen, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia. Jarred&Displaced avataan Suomen Madridin-instituutin galleriassa 14. syyskuuta 2017, ja se on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 27. lokakuuta 2017 saakka.

Näyttelykiertue sai Svenska Kulturfondenin apurahan.

Christoffer Relander: Jarred & Displaced
Suomen Madridin-instituutti
Avajaiset: 14.syyskuuta, klo19.30
Näyttelyavoinna: 14.9.–27.10.2017, ma–pe, klo 10–18

Kolumbiaan! Kouluttamaan Omakuva N.Y.T. taiteellista kasvuryhmämallia mielenterveys- ja yhteisötyön ammattilaisille? Tällaista mahdollisuutta en ollut tullut ajatelleeksi edes unelmissani.  Nyt jälkeenpäin koko lähes kolmen viikon reissu tuntuu miltei unelta. Bogotassakin usein ällistyin herätessäni taiteilijaresidenssiä muistuttavassa asunnossani Santa Teresitan alueella. Suurista ikkunoista näkyi paljon punatiilisiä kattoja ja heti siinä takana Andien vuoret. Miten juuri minä olen täällä?

Vuoden mittainen suunnittelu, oikeiden yhteistyökumppaneiden löytyminen, FinFami Uusimaa ry:n ennakkoluulottomuus ja Suomen Madridin-instituutti sen mahdollistivat. Satuin olemaan oikea henkilö oikeassa paikassa. Tanssija Netta Varga, joka asuu Bogotassa ja työskentelee Suomen Madridin-instituutin asianaisena, oli kuullut nuorille kehitetystä Omakuva N.Y.T. -mallista, jota olen ollut kehittämässä FinFami Uusimaa ry:ssä työparini Ursula Hallaksen kanssa. Netta oli tuuminut mallin olevan jotain, mikä saattaisi natsata Kolumbiaan ja ehdotti sitä projektiksi instituutille. Instituutti onnistui hankkimaan projektille Suomen ulkoasianministeriöltä mittavan kehitysyhteistyötuen, mikä mahdollisti projektin laajentamisen alkuperäissuunnitelmasta. Netan avulla Bogotasta löytyi sopiva koulutusyhteisö: yksityinen Externado-yliopisto ja siellä erityisesti humanististen tieteiden professori Mauricio Aponte. Mauricio oli innostunut brasilialaisen Augusto Boalin teatteriperinteestä, ja filosofina ja psykiatrina ymmärsi myös luovuuden ja mielenterveyden yhteyden mahdollisuudet. Pyörä laitettiin pyörimään ja toukokuussa löysin itseni Externadon punatiilisten rakennusten väliseltä pihalta, hieman pyörällä päästäni korkeuserosta ja kaikesta.

Alku oli varautunutta. Minä en edes puhu espanjaa. Koulutus toteutui englanniksi, ja Suomen Madridin-instituutin asianainen Netta tulkkasi puolin ja toisin. Hidastahan se oli, ja hermoilin hieman. Mitä ihmettä minulla olisi tarjottavana psykiatreille, psykologeille ja järjestötoimijoille, jotka työskentelivät sitoutuneesti sisällissodan jälkeisen jälleenrakennuksen parissa? Miten Suomen oloihin mielenterveysomaisten järjestöihin ja oppilaitoksiin kehitetty malli voisi taipua ex-taistelijoiden integraatioprosesseihin? Sosiaali- ja terveysministeriöstä tulleet naiset kyselivät totisina tutkimusevidenssiä ja -artikkeleita. Totesin, että malli on vielä kehittyvä, ja olemme vasta aloittaneet pienoistutkimuksen mallin vaikutuksista mentalisaatiokykyyn ja tunnetaitoihin Saksassa kehitetyn MZQ-mittarin mukaan. Ja muuten en tiedä, en ollenkaan tiedä, miten tämä tänne sopii. Kokeillaan!

Hyvin pian tapahtui se, mitä olen usein päässyt todistamaan myös Suomen oloissa. Taide otti osallistujat kiinni! Tai he ottivat taiteesta, miten vain. Kehot pehmenivät harjoitteissa ja hymy alkoi näkyä useammin kasvoilla. Oli tunne, että ryhmä ikään kuin kallistui kohti toisiaan, mitä tänään tapahtuu? ”Hoy mi cuerpo”, tänään minun kehoni, siinä kaikki tapahtui! Voi olla, että sillä oli vaikutusta, kun kehotin osallistujia käyttämään tilaisuuden hyväkseen ja ihan vain nauttimaan kurssista, vähän kuin virkistyksenä. Kolumbiassa nimittäin tehdään tosi paljon töitä, monet paiskivat kolmea työtä aamusta iltaan pienillä palkoilla. Välillä hekotimme jäsenet hervottomina älyttömälle vastakeksitylle leikille. Pingviinit ja poliisit, kviik kviik.

“Taide ottaa osallistujat kiinni! Tai he ottavat taiteesta.”

Ja miksipä ei? Taide on usein kuin leikki, paluu ennakoimattomuuteen ja seikkailuun, joka voi saada milloin tahansa yllättäviä käänteitä. Moni osallistujista totesi ”muistavansa” jotakin mikä oli painunut taka-alalle. Tämä muistaminen liittyi omaan luovuuteen ja iloon. Myös mahdollisuus käydä läpi oman elämän historiaa, varsinkin elettynä kehollisena kokemuksena toi suuria oivalluksia. Arvet saivat arvoa. ”Miten on mahdollista, että me kolumbialaiset, jotka usein epäilemme ihmisten tarkoitusperiä, voimme näin lyhyen ajan sisällä alkaa jakaa niin suuria ja merkityksellisiä asioita keskenämme? Mistä syntyy tämä luottamus?”

Viimeisenä päivänä kurssilaiset toteuttivat omat installaationsa töistä, joita kurssilla oltiin rakennettu, sekä laukkujensa random-sisällöstä. Heillä oli lupa levittää näyttelynsä läheisiin yliopiston tiloihin, mutta kaikki halusivat jäädä samaan tunkkaiseen ja ahtaaseen luokkahuoneeseen. Se oli ryhmähetki, jossa yhteenkuuluvuuden merkitys korostui. Tilaan töpsähtäneet vartijat eivät meinanneet lähteä lainkaan pois ällistellessään luovaa anarkiaa ja maagista tunnelmaa, jotka olivat äkkiä vallanneet erään nurkkauksen kauppatieteistä tunnetussa yliopistossa.  Osallistujat kertoivat omakuviaan, tulkintoja ja tarinoita, joita taide oli nostanut esiin. Kuuntelin iho kananlihalla keskittynyttä ja hienoa tunnelmaa.

Sertifikaatit jaettiin ja kurssi päättyi onnenkyyneliin. Suudelmia satoi, korvaan kuiskattiin kymmeniä kertoja ”Gracias, gracias, gracias…” Suomalaiseen tapaan sanoin sen kiitoksen ehkä yhden kerran, jos sitäkään kun olin niin ihmeissäni. Mielessäni ja sydämessäni gracias kaikuu vieläkin. Perustimme puolivahingossa ehkä maailman ensimmäinen taideperustaisen mentalisaatiotyöskentelyn verkoston, Los artistas de la Mentalizacion.

Mitä itse sain koulutusekskursiosta? Voisin tässä kohtaa luetella esimerkiksi hedelmiä. Lulo, guanabana, curuba, acai. Onko tämmöisiä makuja olemassa? Voisin myös kuvailla kävelyjä halki kaupungin, kaunista ja rumaa, jatkuvia yllätyksiä nurkan takana. Rosoisia katuja, ”katso aina jalkoihin kun kävelet, täällä voi yhtäkkiä humpsahtaa jonnekin”. ¡Buenas! Opin rempseästi tervehtimään aina ajankohdan mukaan ja kaikenlaisissa tilanteissa. Pääsin yllätysvierailulle Suomen kunniakonsulin Timo Kurkkaan vapaa-ajankotiin Villa de Leivan valkoiseen kylään. Mutta ilman muuta suurin asia olivat tapaamani ihmiset, anteliaat sydämet, huumori ja nopea sanailu. Oli arvokasta reflektoida taideperustaisen työn filosofiaa ja käytäntöjä uudessa kulttuurissa. Edelleen on mykistävää tietää, että nyt sitä meidän malliamme jo sovelletaan siellä kylissä ja virastoissa. Kaikenlaisia hedelmiä sain, myös annoksen surua ja hämmennystä naapurikorttelissa räjäytetun pommin myötä (ei osunut kehenkään sillä kertaa).  Tunsin erikoista mielenrauhaa. Tässä tämä kaikki ihmisten kauneus ja kauheus on, silmieni edessä. Ristiriidoissa oleilee elämänmaku, raskaasti aseistettu nuori poliisi hymyilee kauniisti penkoessaan reppuani, cumbia-konsertissa vanhojen akkojen lanteet keinuu niin että meinaan humahtaa kumoon. Kaikenlaisia hedelmiä, rosoja ja maagista realismia, jotka jättävät kaipuun seuraavaan kertaan. Hasta luego, Colombia, nähdään toivottavasti pian taas!

Arvostetussa madridilaisessa galleriassa Max Estrellassa järjestetään 13. heinäkuuta alkaen näyttely Return Flight Ticket. Näyttelyssä, jonka kuratoijana toimii Nerea Ubieto, nähdään suomalaisen videoartistin Nestori Syrjälän ja espanjalaisen Suomessa asuvan taiteilijan Anna Estarriolan teoksia.

Return Flight Ticket -näyttely on avoinna yleisölle 26. heinäkuuta asti ja se on Suomen Madridin-instituutin tukema.

Return Flight Ticket
13.-26.7.2017 (Maanantaista perjantaihin klo 10.30–19.30, lauantaisin klo 11–14)
Galleria Max Estrella
Santo Tomé 6, patio
28004 Madrid

Kuva: Timo Santala

Kaivakaamme kellohelmat ja lakerikengät naftaliinista! Suomen Madridin-instituutti tuo syyskuussa kaupunkiin We Love Helsingin ja Kyrö Distilleryn toteuttaman We Love Finland -juhlan. Konsepti kiertää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna ympäri maailmaa, ja Madridin vuoro on lauantaina 16.9.

Menneiden vuosien tanssiaistunnelmaa henkivistä tapahtumistaan tunnettu We Love Helsinki vastaa juhlan musiikkipuolesta. We Love Helsingin DJ soittaa suomalaisen musiikin parhaimpia paloja 100 vuoden ajalta, skaala yltää tangosta diskoon. Omalta osaltaan tunnelmaa luovat vanhoista Suomi-filmeistä koostetut videovisuaalit.  Mukana on myös Kyrö Distillery ja maailman parhaimmaksi giniksi valittu Napue (IWSC International Wine and Spirits Competition, 2015).

Tapahtuman ikäraja on 18 vuotta; pääsylipulla (5 €) saa Kyrön Napue&tonic-baarista maisteltavaksi Suomen uuden kansallisdrinkin. Lippuja ei myydä ennakkoon.

Kirjailija Timo Parvela matkustaa heinäkuussa Liman kansainvälisille kirjamessuille Suomen Madridin-instituutin ja Suomen Liman-suurlähetystön vieraana. Parvelan rakastettuja Ella-kirjoista on käännetty seitsemän espanjaksi, ja nyt Ella jatkaa maailmanvalloitustaan Perussa.

Suomalainen kirjallisuus tulee olemaan näkyvästi esillä messuilla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden tiimoilta. Parvelalla on ohjelmaa kirjamessuilla 25.–30.7., ja mukana tapahtumassa on myös suomalaiskirjailija Minna Lindgren. Instituutti, suurlähetystö ja Perun kirjastonhoitajien ammattiyhdistys (Colegio de Bibliotecólogos del Perú) järjestävät vierailijoiden kanssa erilaisia aktiviteetteja.

Suomella on kirjamessuilla oma piste, missä on esillä suomalaista kirjallisuutta. Messuilla esiintyy myös taiteilija Ulla Suokko, jonka esityksissä yhdistyvät musiikki, performanssi ja tarinankerronta.

Instituutti esittelee 20.6. Unelmatarinoita. Se on monitaiteellinen projekti ihmisten unelmista sekä niiden yhteneväisyyksistä Euroopassa ja Länsi-Afrikassa.

Taideautomatka toteutetaan vuoden 2017 aikana kahdessa osassa. Ensimmäinen matkan osa Suomesta Espanjaan tehdään kesäkuussa 2017 ja toinen osa Espanjasta Gambiaan tehdään syyskuussa 2017.  Matka kulkee kokonaisuudessaan Venäjän, Valko-Venäjän, Ukrainan, Romanian, Serbian, Bosnia-Hertsegovinan, Kroatian, Italian, Ranskan, Espanjan, Marokon, Mauritanian sekä Senegalin kautta Gambiaan.

Projektin taiteilijat ovat valokuvaaja Sini Suomi, näyttelijä Jussi Järvinen, muusikot Marjo Smolander ja Joonas Orava, jotka dokumentoivat ihmisten unelmia kuviksi, videoiksi, äänimaisemiksi, musiikiksi ja teksteiksi. Automatkan ensimmäinen vaihe päättyy Madridiin, jossa kuullaan ja nähdään materiaalia Helsingin ja Madridin väliseltä matkalta.

Projektin tarkoituksena on tutkia ihmisten unelmia eri maissa ja erilaisissa yhteiskunnallisissa tilanteissa. Vaikuttaako valtion poliittinen tai taloudellinen tilanne ihmisten unelmiin, ja ovatko unelmat universaaleja vai yksilöllisiä?

Projekti toteutetaan yhdessä suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Apu-Pakun ry:n kanssa. Apu-Paku ry luovuttaa pakettiauton projektin toteutukseen; mankan lopuksi kulkuvälineenä käytetty pakettiauto luovutetaan Apu-Paku ry:n ylläpitämälle koululle Pakau Penkun kylässä Gambiassa.

Esityksen kielenä on suomi ja englanti.

Unelmatarinoita
20.6.2017 klo 19-21
Ilmaispääsy

Kuva: Veikko Somerpuro

Helena Sinervo osallistuu 14.-18.6. Buenos Airesissa käynnistyvään runofestivaaliin Centro Cultural Kirchnerissa. Sinervo on ensimmäinen suomalainen osallistuja festivaalin historiassa.

Kolumbiassa järjestämämme Omakuva N.Y.T. -kurssilla kaikki sujuu hyvin ja ryhmä työskentelee intensiivisesti. Olen tyytyväinen, sanoo ryhmän vetäjä Sanni Sihvola, ja mulla on maailman paras tulkki, Suomen Madridin-instituutin asianainen Netta!

Pohjoismainen kirjallisuus on taas esillä tänä vuona Madridin kirjamessuilla. Kojulta numero 9 voi löytää Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin tuoreimmat kirjauutuudet, klassikot sekä tietysti lastenkirjoja.

Suomalaisten uutuuksien joukossa on kirjailija Siri Kolun hupaisa kirja, joka sopii niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin: Los Bandidez (alkup. ”Me Rosvolat”). Kirjan kustantaja on Nórdica Libros, ja sen on kääntänyt espanjaksi Luisa Gutiérrez.

Pohjoismaisen kirjallisuuden edustus kirjamessuilla toteutuu yhteistyössä Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin suurlähetystöjen sekä Suomen Madridin-instituutin ja Tierra de Fuego –kirjakaupan kanssa. Tutustu kojuumme 26.5.–11.6. välisenä aikana ja tule hakemaan pohjoismainen kirjanmerkki omaksesi!

Madridin Kirjamessut 2017
Pohjoismainen koju (9)
26.5.-11.6.2017
Retiro puisto (Madrid)

Compañía Kaari & Roni Martin vie KILL Carmen -esityksensä kansainväliseen Festival de Mayo -taidetapahtumaan Meksikoon, missä ryhmä esiintyy 18. ja 19.5. Teatro Degolladossa.

Compañía Kaari & Roni Martinin Meksikon-vierailua ovat tukeneet Suomen Madridin-instituutti  ja Helsingin Kulttuurikeskus.

Tulkaa katsomaan häntä, joka tuhoaa, hävittää, häntä joka suistaa hulluuteen! Repii onnen, vie omaisuuden, pilaa maineen, tahraa kunnian, sysää yhteiskunnan kaaokseen. Hän on täällä: Carmen!

18-19.5.2017 klo 20:30
KILL Carmen
Compañía Kaari & Roni Martin
Festival de Mayo
Teatro Degollado
Calle Degollado S/N, Centro
44100 Guadalajara
Jalisco
Liput: $180 a $250