Pohjoismainen kirjallisuus elää loistokkaita aikoja, mikä näkyy espanjankielisten julkaisujen koko ajan nousevassa määrässä; ei tarvitse kuin vierailla kirjastossa nähdäkseen sen omin silmin.

Madridin Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin suurlähetystöt sekä Suomen Madridin-instituutti kutsuvat sinut tutustumaan tarkoin valittuun joukkoon uutuuksia ja klassikoita nais- ja mieskirjailijoilta sekä lastenkirjoihin jokaisesta maasta. Jokainen kirja esitellään myös visuaalisesti ja silmäämiellyttävästi. Tämä hanke on Pohjoismaiden välisten hyvien suhteiden sekä kirjastojen erinomaisen työn tulos.

Näyttely ¿Lees nórdico? on vierailtavissa seuraavissa kirjastoissa Madridissa:

José Hierro (San Blas) 15. – 22.3.
Vázquez Montalbán (Tetuán) 22.3. – 12.4.
García Márquez (Usera) 12. – 26.4.
Conde Duque (Centro) 26.4. – 17.5.
Ángel González (Latina) 17.5. – 7.6.
Vargas Llosa (Centro) 7. – 28.6.
Eugenio Trías (Retiro) 29.6. – 30.7.

Tämän jälkeen näyttely siirtyy muihin osiin Espanjaa.

Tervetuloa kirjallisuusnäyttelymme avajaisiin Madridin José Hierron kirjastoon 15.3. Voit seurata meitä Facebookissa, jakaa kuvia näyttelystä sekä arvosteluja kirjoista, tai miksi et järjestäisi kirjakerhoa yhteistyössä kanssamme. Mutta ennen kaikkea, ¿luetko pohjoismaista kirjallisuutta?

Video

Kuullessaan sanan ”kielioppi”, kovin moni tuskin alkaa pomppimaan innosta. Me täällä instituutissa kuitenkin riemuitsimme kun kokelmiimme saapui Svetlana Myhkyrän tekemä Suomea iloisemmin-kielioppikirjasarja. Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa kielioppi, vaan näissä teoksissa kieliopin salat aukenevat kuvien avulla.

Kieliopin tekijä opettaa suomea toisena kielenä ja sanojensa mukaan kirja on syntynyt vastaamaan suomen kielen opettajien tarpeita. Tekijän tavoitteena on ollut laatia kielioppi, joka olisi samalla sekä hyödyllinen että hauska. Sarja koostuu kolmesta eri teoksesta, mutta niitä ei tarvitse käydä järjestyksessä läpi, vaan jokainen voi käyttää sitä omien tarpeidensa mukaan.

Ensimmäisessä osassa keskitytään sanaluokkien hahmottamiseen, nomineihin ja sijaluokkiin. Esimerkiksi, ei ole sama asia sanoa, että ”Matti on järvellä” kuin että ”Matti on järvessä”. Toisessa osassa taas tutustutaan muun muassa adjektiiveihin, pronomineihin sekä post- ja prepositioihin. Kolmannessa ja viimeisessä kirjassa pääosassa ovat verbit, ja kirjan sivuilla selitetään niiden eri aikamuodot ja tapaluokat, infinitiivit sekä passiivin käyttö. Kirjojen kuvien avulla suomen kieliopin merkitykset aukeavat opiskelijoille aivan uudella tavalla.

Kieliopin osaaminen on edellytys kielen hallitsemiselle, mutta sekä Myhkyrän että meidän mielestämme sen opiskelun ei tarvitse olla tylsää. Hauska ja innovatiivinen Suomea iloisemmin on nyt lainattavissa kirjastostamme!

Tervetuloa Suomen Madridin – instituuttiin 28.2. juhlimaan Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää koktailien kera. Viiden euron hintaan saat käteesi maailman herkullisimman gintonicin, Totte Mannesin näyttelykatalogin sekä saat haalia mukaasi kirjastosta poistuvia kirjoja niin paljon kuin jaksat kotiisi kantaa.

Tilaisuus on samalla jäähyväisjuhla, sillä huhtikuussa muutamme uuteen toimipisteeseen. Kyseessä on siis yhden aikakauden loppu ja uuden alku.

Tule siis 28.2. kello 19:30-21:00 instituuttiin, ota ystäväsi mukaan ja juhlitaan yhdessä suomalaista kulttuuria ja muutosten tuulia.

Koktaileja ja kulttuuria
Kalevalan päivänä 28.2.2018
Kello 19:30 – 21:00
Suomen Madridin – instituutti
c/ Caracas, 23 – bajo
28010 Madrid
Event FB

Luontovalokuvia, lasten tekemiä piirroksia, työpajoja, keskustelutilaisuuksia, tässä on muutamia Suomen Madridin – instituutin suomalaisen kulttuurin viikolle järjestämiä tapahtumia. Viikkoa vietetään 1. -8.3. Havannan vanhan kaupungin Palacio del Segundo Cabossa, ja sen tarkoituksena on luoda yhteyksiä Kuuban ja Suomen välille kulttuuri- ja koulutusalalla.

Viikko alkaa keskustelutilaisuudella luomisesta Suomessa nimeltä Ojalá que huela a cafe – Toivottavasti tuoksuu kahvilta Blanca Victoria Lópezin johdolla sekä Havannan vanhan kaupungin kunnanorkesterin suomalaisen ja kuubalaisen musiikin konsertilla.

Näyttelyssä Finlandia en dibujos – Suomi piirroksina on esillä Niemenkulman ala-asteen oppilaiden eri tekniikoilla tehtyjä taideteoksia, kun taas näyttelyssä Finlandia en Fotos – Suomi valokuvina esittellään nuorten suomalaisten luontoaiheisia kuvia. Tämän kulttuuriviikon aikana Palacio del Segundo de Cabon mediakirjastossa on saatavilla tietoa Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista, sekä on mahdollista katsella videoita ja virtuaalisia näyttelyitä.

Ohjelman koordinaattorina toimii Suomen Madridin – Instituutin asiamies Riitta Mäki, ja ohjelma on saanut tukea monilta suomalaisilta järjestöiltä sekä yrityksiltä.

Ohjelma:
1.3.2018 kello 17:00
Kulttuuriviikon avajaiset
Palacio del Segundo Cabo

2.3.2018 kello 10:00
Ojalá que huela a café – Toivottavasti tuoksuu kahvilta. Luomisesta Suomessa.
Keskustelutilaisuus Blanca Victoria Lópezin johdolla
Palacio del Segundo Cabo

2.3.2018 kello 16:00
Suomalaisen ja kuubalaisen musiikin konsertti
Kuuban vanhan kaupungin kunnanorkesteri
Plaza de Armas

6.3.2018 kello 15:00
Näyttelyn Finlandia en dibujos – Suomi piirroksina avajaiset
Vitrina de Valonia
San Ignacio 356
Plaza Vieja
Esillä 16.3. asti.

7.3.2018 kello 15:00
Näyttelyn Finlandia en fotos – Suomi valokuvina avajaiset
Nuortenkeskus
Compostela e/Muralla y Teniente del Rey
Esillä 14.3. asti.

7.-8.3.2018 kello 14:00 – 16:00
Työpaja lapsille Conociendo y pintando Finlandia – Tutustutaan Suomeen maalaten
Koulu Primaria Ángela Landa
Palacio del Segundo Cabo

1. päivä helmikuuta kello 19.30 Suomen Madridin-instituutti avaa Totte Manneksen Puerta de Europa -näyttelyn galleriatilassaan. Teokset, joissa katse kiinnittyy tarkkoihin siveltimenvetoihin ja hypnotisoiviin kuvioihin, käsittelevät pakolaiskriisiä.

”Eurooppa on joka päivä suljetumpi, ja sinne päästäkseen pakolaisen on mentävä monien verkkojen läpi ja ylitettävä monta muuria. Nämä esteet ovat edustettuina teoksissani”, sanoo Mannes.

Tämä teema näkyy erityisen selkeästi taiteilijan lempiteoksessa Europa 2, jossa verkot näkyvät sekä etu- että taka-alalla. Kontrastina toimivat ekumeeniset teokset, joissa on esillä pakolaisten Eurooppaan tuoma kulttuurinen ja uskonnollinen rikkaus.

Totte Mannes on Madridissa pitkään asunut ja työskennellyt suomalainen taiteilija. Hänen teoksensa ovat olleet esillä ympäri maailmaa lukemattomissa gallerioissa. Herää kysymys, mistä hän ammentaa luovuuttaan näin pitkällä uralla.

“Taiteilijana on aina pakko uusia itseään. Kun olen maalannut yhtä teemaa tietyn ajan, kyllästyn, ja sitten on pakko keksiä jotain uutta. Tämä prosessi on rankka, mutta aina ideoita syntyy ja maalauksissani on aina jokin teema taustalla.”

Puerta de Europa -näyttelyyn, joka on esillä 9. maaliskuuta asti, on vapaa pääsy. Madridin jälkeen näyttely jatkaa taiteilijan kotikaupunkiin Vaasaan ja myöhemmin Helsinkiin.

Totte Mannes: Puerta de Europa
Suomen Madridin-instituutti
Calle de Caracas, 23
28010 Madrid
Avajaiset: 1. helmikuuta 2018, klo 19.30
Avoinna: 1.2.–9.3.2018, arkipäivisin 10.00 –18.00
Video

Iberialais-amerikkalainen säätiö hakee 1.3.2018 alkaen osa-aikaista pääsihteeriä, jonka vastuulla on hallinnollisten ja taloudellisten asioiden valmistelu Suomessa. Työtehtäviin kuuluu säätiön hallituksen sihteerin tehtävät sekä yhteydenpito Madridin-instituuttiin, säätiön asiamiehiin useissa Latinalaisen Amerikan maissa ja sidosryhmiin. Esimiehenä toimii säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Hakijalta edellytetään tehtävän hoitoa varten sopivaa akateemista tutkintoa tai muutoin todettua pätevyyttä sekä iberoamerikkalaisen maailman ja kulttuurin tuntemusta sekä tietenkin hyvää kotimaisten kielten sekä englannin ja espanjan kielen suullista ja kirjallista taitoa. Pääsihteeriltä vaaditaan myös itsenäistä työotetta, hallinnollista kokemusta ja erityisesti taloushallinnon tuntemusta. Tehtävä tarjoaa näköalapaikan Suomen ja espanjan- sekä portugalinkielisen maailman yhteistyöhön ja antaa mahdollisuuden verkostoitua monialaisessa työympäristössä. Tehtävän hoitamisesta maksetaan 700 €/kk ja työaika on 8 tuntia viikossa.

Lisätietoa saa puheenjohtaja Juha Korppi-Tommolalta sähköpostitse: juha.korppi(at)madrid.fi. Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen osoitetaan säätiön hallitukselle ja toimitetaan 16.2.2018 kello 16.00 mennessä osoitteeseen:

Iberialais-amerikkalaisen säätiön hallitus
c/o Varatuomari Juha Korppi-Tommola
Kirkkotie 10 D
02700 Kauniainen

Iberialais-amerikkalaisen säätiön kotipaikka on Helsinki. Säätiön tarkoituksena on edistää espanjalais-portugalilaista kulttuuripiiriä koskevaa molemminpuolista tieteen, kulttuurin ja talouselämän tuntemusta ja vuorovaikutusta. Säätiöllä on Madridissa instituutti, joka kuuluu Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkostoon. Verkostossa on 17 eri puolilla maailmaa sijaitsevaa instituuttia. Säätiön toiminta perustuu vuosittain Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatavaan avustukseen. Säätiö ei tavoittele taloudellista voittoa. Säätiön nettisivut löytyvät osoitteesta: www.madrid.fi.

Madrid Design Festival keskittyy helmikuussa Helsinkiin. Tämä muotoilufestivaali järjestetään Madridissa ensimmäistä kertaa ja Suomen Madridin-instituutti vastaa sen suomalaisista tapahtumista.

Teemalla ”Finlandia en la séptima” (Suomi 7. kerroksessa) Atochan Only You -hotellissa esitellään suomalaista arkkitehtuuria, ruokaa ja muotia. Instituutti tuo ajalle 7.-18.2. hotellin näköalaterassille Suomen kansallissymbolin, saunan. Espanjalaisarkkitehti Jairo Rodríguezin suunnittelema pop up -sauna tarjoaa vierailijoille aidon suomalaisen saunakokemuksen.

Keittiömestari Jyrki Tsutsunen valmistaa hotellin ravintolalle suomalaisen menun, jota voi nauttia helmikuussa noin 40 euron hintaan.  Menun raaka-aineet tulevat suomalaisesta metsästä.

Lisäksi Pre Helsinki toteuttaa muoti-installaation nuorten suomalaisten suunnittelijoiden töistä.

Samaan aikaan 7.-8.2. järjestetään Madridin ABC-museossa suomalaista arkkitehtuuria käsittelevä seminaari ”Diseño arquitectónico finlandés. Lecturas desde España.” Seminaari vertailee suomalaisten ja nuorten espanjalaisten arkkitehtien kokemuksia suomalaisesta arkkitehtuurista.

Finlandia en la séptima – Suomi 7. kerroksessa
Sauna
7.-18.2.2018
Ennakkoilmoittautuminen ja -maksu suoraan hotelliin.

Suomalainen ruoka
8.-9.2 y 12.-16.2.2018
Ennakkoilmoittautuminen ja -maksu suoraan hotelliin.

Pre Helsinki
7.-16.2.2018
Juslin Maunula, Sini-Pilvi Kiilunen, Hanna-Maaria Sinkkonen, Netta Törmälä, Fanni Lyytikäinen & Christine Valtonen, Satu Maaranen

Hotel Only You Atocha
Paseo de la Infanta Isabel, 13
28014 Madrid

Arkkitehtuuriseminaari ”Diseño arquitectónico finlandés. Lecturas desde España”
7.-8.2.2018
klo 17-20:30
Museo ABC
Calle de Amaniel, 29
28015 Madrid
Ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen info @ madrid.fi. Kerro ystävällisesti ennakkoilmoittautumisen yhteydessä, minä päivinä haluat osallistua seminaariin.
Video

Suomen Madridin-instituutin kehitysyhteistyöhanke Kolumbiassa saa jatkoa tammikuussa 2018. Hanke jatkuu edelleen yhteistyössä mielenterveysjärjestö FinFami Uusimaa ry:n kanssa. Toiselle jaksolle Kolumbiaan lähtee järjestön kaksi suomalaista asiantuntijaa kurssittajiksi sekä verkostoitumaan paikallisten toimijoiden kanssa. Kurssin kouluttajana Kolumbiaan palaa koreografi, yhteisötaiteilija ja projektikoordinaattori Sanni Sihvola, tällä kertaa mukanaan työpari, teatteripedagogi ja ryhmäterapeutti Ursula Hallas. Suunnitelmissa on vierailuja paikallisiin järjestöihin, jotka ovat aktiivisesti mukana ex-taistelijoiden uudelleen integroimisessa, kuten ACN sja jotka työskentelevät konfliktin uhrien hyväksi. Mahdollisuuksien mukaan kouluttajat vierailevat myös entisten Farc-taistelijoiden leirissä.

Tammikuussa 2018 järjestettävä kurssi on 40 tunnin sertifikaattikoulutus. Hankkeen paikallinen yhteistyökumppani on Bogotan Externado-yliopisto, jolla on käynnissä tutkimusprojekti liittyen mielenterveys- ja rauhantyöhön entisillä konfliktialueilla.

Ensimmäinen koulutusvierailu järjestettiin Bogotassa 15.–29.5.2017, jolloin FinFami Uusimaa ry:n Omakuva N.Y.T. -ryhmämalli jalkautui Kolumbiaan. Heti ensimmäisen osion jälkeen osa koulutetuista alkoi totetuttaa sitä omassa työssään, esimerkiksi kurssille osallistuneet Kolumbian terveysministeriön kaksi työntekijää alkoivat heti replikoimaan kurssia eri yhteisöjen parissa.

Hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama ja osa Iberialais-amerikkalaisen säätiön ylläpitämän Suomen Madridin-instituutin Suomi 100 -juhlavuoden taidekoulutustapahtumia.

Omakuva N.Y.T (osa 2)
15.-26.1.2018

SCROLL_TEXT

Mika Taanilan elokuva Futuro-talo esitetään tammikuun 8. päivänä Madridin Designmuseossa, jossa on myös esillä 100 esinettä Suomesta -näyttely. Näyttelyssä tämä futuristinen koti, joka on suomalainen keksintö, on merkittävässä osassa.

Elokuva, jonka kesto on 28 minuuttia, yhdistää dokumentin ja taiteellisen elokuvan. Se kertoo Matti Suurosen kehittämän muovisen talon suosion noususta ja laskusta. Futuro-talo herätti runsaasti suosiota 1970-luvulla kansainvälisissä muotoilun aikakausilehdissä; avaruusajan utopia, joka lähes tuli todeksi, kun Polykem Oy aloitti moduulitalon tuotannon. Mutta mitä sitten tapahtui?

Mika Taanila on elokuvaohjaaja sekä kuvataitelija. Hänen työnsä sijoittuvat dokumentin ja kokeellisten elokuvien sekä kuvataiteiden välimaastoon. Suurin osa hänen teoksistaan sisältää uteliaan katsahduksen teknologian kehitykseen.

Esitys on ilmainen, kunnes suurin sallittu katsojamäärä on täynnä. Koska dokumentin kesto on vain 28 minuuttia, osallistujilta pyydetään täsmällisyyttä.

Futuro-talo
Ohjaus. Mika Taanila
8. tammikuuta 2018 kello 19.00
Kesto: 28 minuuttia
Museo de Artes Decorativas

Suomi on näkyvästi esillä Mexico Cityssä pääkatu Reformalla järjestettävän Suomi 100 -valokuvanäyttelyn kautta, joka tavoittaa miljoonat meksikolaiset. Yhteensä 60 suurikokoisesta kuvasta koostuva näyttely esittelee kaupungin paraatipaikalla Meeri Koutaniemen, Tomi Parkkosen ja Lars Kastilanin linssin läpi suomalaisuutta ja suomalaista yhteiskuntaa kuukauden ajan. Näyttely avautuu Méxicon kaupungin omistamaan ulkoilmagalleriaan joulukuun 18. päivä ja on esillä tammikuun 26. päivään saakka.

Näyttelyn tavoitteena on esitellä, miten Suomessa hyvinvointivaltio ja teknologinen kehitys kulkevat käsi kädessä ympäristönsuojelun ja luonnon kunnioittamisen kanssa.  Kuvien kautta katsojat pääsevät seuraamaan suomalaisten arkielämää työssä ja vapaa-ajalla, suomalaista maisemaa, vuodenaikojen vaihtelua sekä sitä, mitä merkityksiä suomalaisuus saa, kun siirrytään kauemmas Suomesta ajassa ja paikassa.

Meksikossa satavuotista Suomea on juhlittu ympäristöteemalla ja tuotu esille kestävään kehitykseen sitoutuneena tulevaisuuteen katsovana puhtaan luonnon maana. Näyttelyn on toteuttanut Suomen suurlähetystö Meksikossa yhteistyökumppaninaan Suomen Madridin-instituutti sekä yrityskumppanina Nokia. Valokuvaajat Meeri Koutaniemi ja Tomi Parkkonen saapuvat paikalle avajaisiin.

Meeri Koutaniemi on valokuvaaja, toimittaja ja dokumentaristi. Hän keskittyy työssään yhteiskunnallisiin ilmiöihin sekä kysymyksiin identiteetistä. Koutaniemi on palkittu työstään lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa. Tomi Parkkonen on toiminut valokuvaajana useiden vuosikymmenien ajan. Hänen aihepiireihinsä kuuluu taide- ja luontovalokuvat sekä mainosvalokuvat. Lars Kastilalla on oma valokuva-studio, ja hän keskittyy erityisesti luontovalokuvaukseen ja muotokuviin.

Suomalaisia valokuvia
18.12.2017-26.1.2018
Paseo de la Reforma
Mexico City