Elokuvia, elokuvia, elokuvia…

Uutuudet

Jos tammikuu oli meille yhtä musiikin juhlaa, helmikuu on epäilemättä elokuvien kuukausi. Suomen Madridin-instituutin kirjasto on saanut Solar films’iltä ja Rovaniemen matkailuneuvonnalta upeita DVD- ja Blu-Ray -lahjoituksia, jotka ilahduttavat elokuvataiteen rakastajia.

Suomalaisia elokuvia
Suomalainen tuotantoyhtiö Solar Films Oy on lahjoittanut Instituutin kirjaston kävijöille joukon uusia suomalaisia elokuvia, jotka kuvaavat hyvin maan nykyistä elokuvatuotantoa. Lahjoitusten joukossa on Vares-sarja, joka perustuu Reijo Mäen samannimisiin jännitysromaaneihin.

Mukana on myös Leena Landerin – niin ikään samannimiseen romaaniin perustuva –  Tummien perhosten koti, joka kertoo Turun saaristossa sijaitsevasta poikakodista. Traaginen elokuva on saanut useita palkintoja, mm. International Youth Jury Award:in palkinnon FICI International Children and Youth Film Festival:issa Madridissa 2009. Rööperi, joka kertoo rikollisjoukon matkasta, puolestaan oli vuoden 2009 katsotuin kotimainen elokuva. Veijarit taas on urbaani komedia kahden miehen, jotka haluavat ottaa elämästään kaiken irti, ystävyydestä.

Romantiikkaa kaipaaville on tarjolla Elokuu, joka kertoo juuri valkolakkinsa saaneesta nuorukaisesta. Aluksi vaikuttaa siltä, että edessä olisi tylsä kesä pääkaupunkiseudulla, kun vanhemmat, kaverit ja tyttöystävä lähtevät kesäksi muualle, mutta kaikki muuttuu, kun hän tapaa yökerhossa erään tytön…

Myös Sisko tahtoisin jäädä kertoo nuorista: kahdesta nuoresta tytöstä, joiden ystävyydestä tulee niin intensiivista, että toisen tytön itsenäisyys alkaa olla vaakalaudalla. Musiikistaan tunnetut Ella ja Aleksi puolestaan viehättävät perheen pienimpiä Ella & Aleksi –elokuvallaan, iloisella musiikkiseikkailullaan.

Nämä elokuvat ovat suomeksi, suomen- ja englanninkielisellä tekstityksellä, joten ne sopivat erityisen hyvin suomen opiskelijoille.

Lapsille: Niko – lentäjän poika
Rovaniemen matkailuneuvonta on lahjoittanut Instituutille palkitun koko perheen seikkailuanimaation, Niko – lentäjän poika. Elokuva viehättää varsinkin perheen pienimpiä.

Elokuva kertoo poropoika Nikosta, joka uskoo isänsä kuuluvan Joulupukin Lentojoukkoihin. Lentotaito on periytyvää, joten Niko unelmoi oppivansa itsekin lentämään ja harjoittelee päivät pitkät. Muu porolauma pitää Nikon touhuja kuitenkin turhina ja jopa vaarallisina, sillä Niko uhmaa vanhempien porojen kieltoja ja harjoittelee alueilla, joilla sudet käyvät metsästysretkillä. Ainoa, joka uskoo Nikoon ja auttaa häntä, on liito-orava Julius, jolle Niko on kuin oma poika. Kun Niko lopulta päättää jättää porolauman ja lähteä Korvatunturille etsimään isäänsä, Julius lähtee hänen mukaansa, vaikka tietää matkan olevan vaarallinen.

Elokuva kertoo toisaalta itseluottamuksen, mutta myös ystävyyden ja läheisten tärkeydestä. Niko – lentäjän poika on visuaalisesti kaunis elokuva, joka ylistää Lapin luontoa. Sen lisäksi, että se kertoo porojen, liito-oravien ja susien elämästä, mukana ovat myös revontulet, lumimyräkät ja silmiä hivelevät tunturimaisemat. Elokuva on saanut vuonna 2009 kaksi Jussi-palkintoa: paras elokuva ja paras käsikirjoitus.

Instituutin kirjastossa on elokuva suomen- ja englanninkielisinä DVD:inä.

Kamera, valot, käy!

Valikko